قطر و دبی مقصد تنورهای سنتی سقز

شناسهٔ خبر: 36B64567 -
مردمان از گذشته های دور تاکنون، "نان" را مایه برکت، خیر، روزی و نماد رزق و بخشندگی خداوند می دانند و این کالا همچنان یکی از منابع اصلی غذایی مردم محسوب می شود.

به گزارش هاناخبر ،

 از سوی دیگر در  گذشته های خیلی دور مردم برای تامین نیازهای خود دست به ساخت وسایلی با خاک، چوب و سنگ می زدند و وسایل مختلفی با ذوق و سیلقه ای خاص برای خود و راحت تر شدن کارها می ساختند، که ساخت تنور برای پخت نان یکی از این اختراعات و ابتکارات است.

امروزه هنر و آثار گذشتگان به گنجینه و میراث ماندگار تبدیل شده است و کارشناسان تاریخ با مطالعه سفال ها بخش زیادی از تاریخ و فرهنگ هر منطقه را بنابر وجود این آثار سنجیده و تفسیر می کنند.

سفالگری یکی نخستین و مهمترین اختراعات انسان و از آثار ماندگار گذشتگان است که با آب، گِل، آتش و انگشتان ورزیده هنرمند خلاق، آثاری زیبا و ارزشمند خلق می شود، این هنر از گذشته های خیلی دور تاکنون ادامه دارد و بسیاری از مردم بنابر سلیقه و نیاز جامعه خود از این طریق آثاری خلق می کنند.

با تغییر سبک زندگی مردم و کاربرد وسایل فلزی و مدرن، اما باز هم ظروف سفالی اما به صورت پراکنده در میان مردم کاربرد دارد و افرادی هنرمند اقدام به ساخت ظروف و وسایلی گِلی از جمله تنور، کوزه، دیزی، گوزله، کشک ساو و تنور می کنند.

ساخت تنور گِلی یکی از هنرهایی است که در کوردستان مرسوم است و امروز با وجود پیشرفت های علمی در زمینه تکنیک های پخت نان، هنوز مردم از این وسیله سنتی و قدیمی برای پخت نان محلی استفاده می کنند.

شهرستان سقز یکی از مراکز مهم ساخت تنورهای سنتی در منطقه بوده و در گذشته غیر از روستاها، ده ها کارگاه تنورسازی در سقز فعال بوده، که به مروز زمان اکثراً تعطیل و در حال حاضر کسانی که همچنان به این کار مبادرت می کنند، کمتر از انگشتان یک دست هستند. این افراد هنر ساخت تنور گِلی سنتی را در دوران کودکی آموخته و اکنون به تولید تنور و کسب درآمد از این راه مشغولند.

خالد امین پور یکی از اساتید تنورسازی گلی در سقز است که در مغازه جلو خانه اش خاک رس، آب و پشم بز را با هم مخلوط می کند و برای مشتریان خاص خود تنور گِلی می سازد.

این هنرمند به سقزرووداو می گوید: از سال 1340 مشغول تنورسازی هستم، ساخت تنور از ترکیب گل رس، پشم بز و آب پس از طی مراحل خاص صورت می گیرد، قاطی کردن موی بز برای چسپندگی بیشتر گل و جلوگیری از شکستن تنور هنگام جابجایی است

وی می گوید: ساخت تنور کوچک یک روز اما ساخت تنور بزرگ 2-3 روز وقت می برد و قیمت فروش هر تنور ازیکصد هزار تا یک میلوین تومان می باشد

امین پور در مزایای این تنورها می گوید: مصرف انرژی کمتر، چسپندگی بهتر، ماندگاری و کیفیت نان مناسب تر از مزایای استفاده از تنورهای سنتی است.

وی در مورد میزان استقبال مردم از این تنورها می گوید: چند سالی بود بازار تنورهای گلی کساد شده بود، اما در سال های اخیر گرایش مردم به این تنورها بیشتر شده و برای نانوایی های سنتی و پخت نان سبوس دار، خانه باغ ها و... از این تنورها استفاده می کنند؛ طعم و مزه نان سنتی، کلانه و کلیره تنورهای سنتی با تنورهای فلزی بسیار متفاوت است.

این هنرمند در مورد بازار فروش تنور سنتی سقز می گوید: عمده بازار فروش ما سقز و شهرهای اطراف و اقلیم کردستان است، اما در ماه های اخیر نیز سفارشاتی از #دبی و کشور قطر داشته ایم و در مراحل اولیه از نمونه کارهای ما استقبال کرده اند.

تنورهای گلی خاطرات گذشته را در ذهن ها تداعی می کند و از اثار ماندگار گذشتگان است، در صورت توجه، آموزش و حمایت می تواند به منبعی برای ایجاد اشتغال و کسب درآمد برای عده ای تبدیل بشود، در این راستا حمایت میراث فرهنگی و اصناف از چنین مشاغلی ضروری به نظر می رسد.

منبع: سقزروداو

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
9 + 1 =