کبیرکوه؛ آغوشی مهربان برای گیاهان دارویی/ وجود 330 گونه گیاه دارویی در ایلام

شناسهٔ خبر: 2255C693 -
با توجه به اینکه استفاده از گیاهان دارویی در حال افزایش و کبیر کوه در استان ایلام، بزرگ‌ترین منبع گیاهان دارویی است، حمایت و توجه به آن از سوی مسوولیت مربوطه می‌تواند سبب اشتغالزایی و کسب درآمد پایدار شود.

به گزارش هاناخبر ،امروزه طب سنتی در بین مردم طرفداران زیادی دارد و بسیاری از افراد برای درمان بیماری‌ها از خواص گیاهان دارویی استفاده می‌کنند. 

اقلیم کوهستانی استان ایلام باعث رشد گونه گیاهی مختلفی شده که بیشتر آنها دارای خواص خوراکی، دارویی و... هستند.

کبیرکوه واقع در استان ایلام که از شهرستان ایلام، دره‌شهر تا آبدانان امتداد دارد، بزرگ‌ترین منبع گیاهان دارویی در استان است.

در بیش یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار جنگل و مرتع در استان ایلام، تاکنون یک هزار گونه گیاهی شناخته شده که طبق آخرین بررسی‌های انجام شده ۳۳۰ گونه از گیاهان موجود در استان خواص دارویی دارند.

تشنه داری، آویشن، هفت تخمه، په گل، گل گاوزبان، خارشتر و شیرین بیان از مهمترین گیاهان دارویی در استان هستند؛ می‌توان از این ظرفیت خدادادی گیاهان بومی برای اشتغال و رفع محرومیت استان استفاده کرد. 

کشت آزمایشی- تحقیقاتی زیره در کبیرکوه

علی هاشمی کشاورز گیاهان دارویی گفت: من از سال گذشته کار کشت گیاهان دارویی را شروع کرده‌ و به صورت آزمایشی- تحقیقاتی، زیره، مریم‌گلی و زلفا را کشت و قصد دارم برای سال‌ آینده به کشت و کارم رونق بیشتری دهم و به لیمو را نیز کشت کنم.

وی افزود: کار کشت را به این صورت انجام می‌دهم که ابتدا بذر مورد نظر را به گلخانه می‌دهم و سپس گیاه آماده کشت را می‌کارم.

این کشاورز دره‌شهری گفت: کاشت زیره سخت است چرا که به کمباین مخصوص احتیاج دارد اما در منطقه‌ی ما آن کمباین وجود ندارد و ما مجبور هستیم کارهای آن را به صورت دستی انجام دهیم؛ با این وجود سال گذشته نزدیک به 2 تن زیره را به یزد صادر کردیم که بعد از آزمایش‌هایی که انجام شد بهترین زیره ایران شناخته شد.

وی ادامه داد: زیره دره‌شهر خیلی با کیفیت است چرا که دره‌شهر دارای آب وهوای مطلوب و زمین‌های کشاورزی غنی است.

 بذر گیاه بعد از 35 روز در گلخانه آماده کشت می‌شود

روح‌الله فیلی مسوول گلخانه‌ی گیاهان دارویی دره‌شهر گفت: کار ما در گلخانه به این صورت است که بذر را از کشاورزان تحویل می‌گیریم و بعد از 35 روز، بذر گیاه، آماده کشت در زمین می‌شود؛ آویشن، مریم گلی، به لیمو از گیاهان شاخص در گلخانه است.

وی افزود: زمین‌های دره شهر بسیار غنی است و همچنین آب و هوای مطلوبی دارد و مردم نیز به این کار روی آورده‌اند و باعث اشتغال تعدادی زیادی از مردم شده است.

این کشاورز گفت: جهاد کشاورزی از لحاظ مالی حمایت نمی‌کند و ما خیلی نیازمند به حمایتشان هستیم تا بتوانیم این حرفه را در استان رونق دهیم. 

امکان کشت تمام گیاهان دارویی در استان ایلام 

سعید یعقوبی کارشناس گیاه پزشکی گفت: در استان ایلام نزدیک به 330 گونه گیاه دارویی وجود دارد که به اختصار به گیاهان شاخصی از جمله آویشن، هفت‌تخمه، گل‌گاوزبان، تشنه‌داری، خارشتر، شیرین‌بیان، بلوط، برزا، پسته وحشی، پونه، سقز( آدامس کردی) ، پیازوکه، کله شنگ، گیلاخه، بادام کوهی، زالزالک و...  می‌توان اشاره کرد.

وی افزود: گیاهان دارویی در تمام شرایط آب و هوایی می‌توانند رشد کنند، البته هر گیاهی شرایط محیطی خود را می‌طلبد ولی استان ایلام با شرایط آب و هوایی خاصی که دارد امکان کشت تمام گیاهان در آن وجود دارد.

کارشناس گیاه پزشکی گفت: از جمله گیاهان دارویی که برای کنترل بیماری‌های عفونی مجاری تنفسی استفاده می‌شود، دم کرده پونه وحشی و آویشن است.

وجود 70 هکتار زمین کشت گیاهان دارویی در«دره‌شهر»

طیار فیلی مدیر جهاد کشاورزی دره‌شهر گفت: در شهرستان دره‌شهر یک گلخانه احداث شده که در این گلخانه گیاهانی نظیر به لیمو، نعنا فلفلی، آویشن، مریم گلی و از همه مهم‌تر گیاهی دارویی مانند زیره نشاء کاری می‌شوند.

وی افزود: نشاء گیاه کوچکی است که قسمتی از دوره رشد خود را در محیطی با نور و دمای کنترل شده می‌گذراند و پس از مساعد شدن آب و هوا به زمین اصلی منتقل می‌شود؛ در واقع نشاکاری به عمل انتقال و کاشت نشاء در زمین اصلی گفته می‌شود.

وی افزود: در دره‌شهر 70 هکتار زمین کشت گیاهان دارویی وجود دارد؛ کشت گیاهان دارویی در گلخانه‌ها و کارخانه‌های فرآوری مربوطه برای 150 نفر ایجاد اشتغال کرده و تعدادی نیز به صورت سنتی و خانگی مشغول به این کار هستند.

مدیر جهاد کشاورزی دره‌شهر در ادامه تصریح کرد: بزرگترین کارخانه فرآوری گیاهان دارویی در دره‌شهر احداث و گیاهی نظیر به لیمو به خارج استان نیز صادر می‌شود، در این دوره از زمان که به علت شیوع ویروس کرونا میزان مصرف داروهایی گیاهی نسبت به داروهایی شیمیایی بیشتر است، میزان صادرات نیز بیشتر شده است.

وی در پایان گفت: دولت برای حمایت از کشاورزان سامانه سیتا برای ارائه تسهیلات را ایجاد کرده است که متقاضیان می‌توانند در حوزه گیاهان دارویی و کشت محصولات گلخانه‌ای از وام‌های کم بهره، بهره مند شوند.

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
6 + 2 =